04.09.2022: ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Ώρα αναχώρησης: 09:00
Τόπος Αναχώρησης: Ωδείο Φλώρινας
Αρχηγός Αποστολής: Παπαδόπουλος Σταύρος
Υπαρχηγός Αποστολής: Σερδάρη Αρετή
Διάρκεια Διαδρομής: 3,5 ώρες καθαρές
Χιλιομετρική Απόσταση: 10Km περίπου
Μέγιστο υψόμετρο: 1350m

Άφιξη στον Άγιο Αντώνη: 10:00 (1ος Σταθμός)
Άφιξη στο καταφύγιο Οροπεδίου: 10:30 (2ος Σταθμός)
Άφιξη στο καταφύγιο Κρύας Βρύσης: 11:00 (3ος Σταθμός)
Άφιξη στο καταφύγιο Παλιοχωρίου: 12:30 (Τελικός Σταθμός )
Αναχώρηση από καταφύγιο Παλιοχωρίου: 16:00
Άφιξη στην Φλώρινα: 17:00

Η διαδρομή είναι ήπια, περίπου 3,5 ώρες και 10Km που μπορεί να την παρακολουθήσει οποιοσδήποτε με μέτρια φυσική κατάσταση χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές.
Ξεκινώντας από το Ωδείο θα κινηθούμε σε δασικό δρόμο μέχρι το Άγιο Αντώνιο για 45 – 50 λεπτά.
Έπειτα θα πάρουμε το μονοπάτι στα δεξιά μας (Ε4) που οδηγεί στο καταφύγιο του Οροπεδίου και σε 40 περίπου λεπτά θα είμαστε εκεί.
Συνεχίζουμε προς το καταφύγιο της Κρύας Βρύσης και σε 25 λεπτά θα βρεθούμε σε ένα μικρό αλλά πανέμορφο καταφύγιο περιτριγυρισμένο από ψηλές οξιές και ένα καταπληκτικό μπαλκόνι πάνω στα δέντρα.
Θα κάνουμε στάση για τσάι και κουλουράκια.
Αφήνοντας το πίσω μας θα περάσουμε από την περιοχή Κάρβουνα και θα καταλήξουμε στο ανακαινισμένο καταφύγιο του ΦΟΟΦ στην θέση “Φτερούγες Νίκης” στο Παλιοχώρι.
Εκεί θα καθίσουμε να χαλαρώσουμε από την καταπληκτική θέα να ξεναγηθούμε στους χώρους του και να απολαύουμε παραδοσιακά προϊόντα αλλά και ντόπιο τσίπουρο προσφορά του συλλόγου.
Γύρω στις 16:00 θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής και σε 50 λεπτά θα είμαστε στην Φλώρινα γεμάτοι από ωραίες παραστάσεις από την περιήγησή μας.

Σημαντική Υπενθύμιση: Θα πρέπει να δηλώσετε υποχρεωτικά στο site του συλλόγου www.foof.gr την συμμετοχή (Πανελλήνια Ορειβατική –Συνάντηση) σας καθώς και να τσεκάρετε το κουτάκι με δήλωση καλής υγείας και αποδοχής των όρων αναβάσεων του συλλόγου.

Απαραίτητος Ορειβατικός Εξοπλισμός:

Σακίδιο μικρό
Ορειβατικά παπούτσια ή
Αθλητικά παπούτσια
Ελαφρά τροφή ή κάποιο σνακ
Νερό (1.5 lt)
Ατομικό φαρμακείο (εφόσον χρειάζεται)
Μπατόν ή κάποιο μπαστούνι πεζοπορίας (προαιρετικό)
Αλλαξιά
Αντιανεμικό
Καπέλο
Παντόφλες για το καταφύγιο Παλιοχωρίου (δεκτές και μιας χρήσης)

Λοιπές πληροφορίες

Θα υπάρχουν συνοδοί κατά την διάρκεια της πορείας και έμπειροι ορειβάτες των τοπικών συλλόγων που γνωρίζουν την περιοχή.
Πλήρες φαρμακείο.
Συνοδευτικό όχημα 4Χ4
Πλήρης κάλυψη επικοινωνιών από την Ραδιολέσχη Φλώρινας.
Ασθενοφόρο για τυχόν έκτατο ατυχές συμβάν.
2 ομάδες της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Φλώρινας σε επιλεγμένα σημεία για οποιοδήποτε ενδεχόμενο
Όχημα της Δασικής Υπηρεσίας
Όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Ο αρχηγός αποστολής

Ο αρχηγός της εξόρμησης έχει το δικαίωμα να αλλάξει ή να ματαιώσει την ολοκλήρωση της πεζοπορίας εάν κατά την κρίση του οι τυπικές συνθήκες καιρού-βουνού δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια της ομάδας.
Επίσης δικαιούται να αποκλείσει άτομο ή άτομα που κατά την κρίση τους δεν πληρούν τους όρους ασφάλειας (κακή φυσική κατάσταση, ελλιπή η ακατάλληλα εφόδια ανυπακοή κτλ.)

Οι ώρες πορείας που αναγράφονται αναφέρονται σε ομαλές καιρικές συνθήκες και σε συνήθη κατάσταση βουνού για την συγκεκριμένη εποχή.
Επίσης επισημαίνεται ότι γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα του εγχειρήματος στο όποιο συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του-της στη δραστηριότητα αυτή αποδεχόμενος-η τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλεια του-της.

Παραιτείται από κάθε απαίτηση του – της τόσο κατά του διοργανωτή συλλόγου όσο και κατά του αρχηγού της δραστηριότητας στην όποια συμμετέχει.

Δήλωσε συμμετοχή στην ορειβατική πορεία

TO ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ Φ.Ο.Ο.Φ.

Το καταφύγιο του Παλιοχωρίου ανήκει στον Φυσιολατρικό Ορειβατικό Όμιλο Φλώρινας.

Βρίσκεται σε κομβικό σημείο στη θέση Φτερούγιες Νίκης και απέναντι από το ιστορικό ύψωμα 1033 και είναι εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια αλλά και με επιβατηγό αυτοκίνητο.

Το καταφύγιο σχεδιάστηκε αρχικά από τον Ηλία Βυζάντη, ιδρυτή του συλλόγου και 1ο πρόεδρό του, τον ζωγράφο Ταμουτσέλη Ευάγγελο και τον γιατρό και διεθνή ορειβάτη Κωνσταντινίδη Νικόλαο. Ξεκίνησε να φτιάχνεται από τα μέλη του Φ.Ο.Ο.Φ το 1971, μετά από την δωρεά παραχώρησης του κτήματος τεσσάρων στρεμμάτων από τον κύριο Δουδούμη Νικόλαο, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, καθώς εκατοντάδες εθελοντές κουβάλησαν τα υλικά με τα χέρια, αφού δεν υπήρχε δρόμος. Μεγάλωσε τέσσερις γενιές Φλωρινιωτών που επισκέπτονται το καταφύγιο ακόμα και σήμερα. Αποπερατώθηκε το 1974 και με την βοήθεια του 1ου Συντάγματος Πεζικού Φλώρινας.

Από τότε έχει ανακαινιστεί το 1980, 1992, 2003, και τέλος το 2020 από την εταιρεία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας. Η τελευταία ανακαίνιση – ανακατασκευή έγινε σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία και τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, καθιστώντας το τη ναυαρχίδα των ορειβατικών καταφυγίων της περιοχής.

Η πρόσβαση με τα πόδια είναι εφικτή από πολλά σημεία με σηματοδοτούμενα μονοπάτια και διαρκεί από 1 ώρα έως 1 ώρα και 15 λεπτά ακολουθώντας τις πινακίδες του Φ.Ο.Ο.Φ. (λευκό χρώμα) ή τις κίτρινες πινακίδες που αναγράφουν Αγ. Αντώνης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Ωδείο Φλώρινας
• 4ο χιλ/τρο Εθν. Οδού Φλώρινας Βίγλας
• Ξενοδοχείο Φαίδων
• Μοναστήρι Αγ. Μάρκου
• Πεδίο βολής Φλώρινας
• Και άλλες διαδρομές πρόσβασης περίπου 6 στο σύνολο .

Η πρόσβαση με επιβατικό αυτοκίνητο ακολουθώντας τις λευκές πινακίδες σε δασικό δρόμο πολύ καλής πρόσβασης γίνεται:

• Ωδείο Φλώρινας – Υδραγωγείο, 5Km – 7 με 10 Λεπτά
• 4ο Χιλ/τρο Εθν. Οδού Φλώρινας Βίγλας, 5,5 Km – 10 Λεπτά

Με αφετηρία το καταφύγιο υπάρχουν πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια για όλα τα επίπεδα των ορειβατών με διαδρομές μικρής, μέτριας και μεγάλης δυσκολίας. Ακόμα υπάρχουν σε μικρή απόσταση δύο ανοιγμένες αναρριχητικές διαδρομές.

Είναι κατάλληλο για αναψυχή και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που θέλουν να γνωρίσουν το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του. Επίσης είναι κατάλληλο και για ορειβάτες καθώς προσφέρει πλήρη κάλυψη των αναγκών τους σε ένα ιδανικό σημείο ξεκούρασης στο δρόμο προς την κορυφή. Οι παροχές του ιδανικές και οι χώροι τόσο λειτουργικοί ώστε αποτελεί ένα ήσυχο και ευχάριστο μέρος για να περάσετε ποιοτικό χρόνο στο βουνό.

Από αρχές Απριλίου 2021 έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες στο εσωτερικό του καταφυγίου και τον περιβάλλοντα χώρο του, και μπορεί να δοθεί προς χρήση στους συμπολίτες μας καθώς και για επισκέπτες και ορειβατικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα.

Είναι αυτονόητο ότι λειτουργεί με κανόνες συμπεριφοράς και σεβασμού στο περιβάλλον αλλά και όλους τους επισκέπτες.

Ζητάμε την κατανόηση σας για την σχετική “αυστηρότητα” των κανονισμών αλλά είμαστε βέβαιοι για την κατανόηση σας.